AIDS helyzete Magyarországon

Az AIDS gyakorisága Magyarországon 1986-tól napjainkig

Magyarországon az első HIV-fertőzöttet 1985-ben, az első AIDS beteget 1986 végén diagnosztizálták. Mivel ekkor már rendelkezésre álltak a HIV-szerológiai próbák, rövidesen megindult azoknak a csoportoknak a szűrése, amelyekben a külföldi tapasztalatok alapján a HIV-fertőzöttek aránylag nagy százalékban fordulhattak elő. A felmérések során, 1985-86-ban 689 homoszexuális férfi HIV-szerológiai vizsgálatára került sor, közülük 32 fertőzöttet találtak. Ez a fertőzöttségi arány messze elmaradt az USA-ban, ebben az időben a homoszexuális nemi életet élők között észlelttől. Az első magyar AIDS-beteg transzfúziós recipiens volt, aki egy műtét során fertőződött meg.

Magyarországon még 1985-ben megindult és 1986 közepéig be is fejeződött a véradók, a szervadók és a spermadonorok HIV-szűrővizsgálatának megszervezése, 1986 júliusa óta minden ilyen donort ellenőriznek HIV-fertőzöttség szempontjából. A HIV-fertőzöttség és AIDS megbetegedés 1985-től bejelentendő Magyarországon, így a feldolgozott adatok csak a bejelentett esetekre vonatkoznak. Magyarországon az AIDS betegek fekvőbeteg ellátása és gyógyszeres kezelése kizárólag a budapesti Szent László Kórházban történik. A HIV-járvány kezdete óta 2011. szeptember 31-ig 2075 HIV-fertőzött személyt tartanak nyilván Magyarországon, melyek közül 1340 férfi, 223 nő és 208 anonim személy, a bejelentett AIDS betegek száma pedig 596 volt (Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ, Epinfo, 2011). Az eddig regisztrált HIV-fertőzöttek 5%-a külföldi volt, legnagyobb részük Afrikából származott. Az ismert hazai HIV-fertőzöttek több mint fele budapesti vagy Pest-megyében él.

Jelenleg hazánkban a terjedési mód legnagyobb részéért a homo/biszexualitás, heteroszexualitás, kisebb részéért a transzfúzióval, vérkészítmények adásával terjedő fertőzés illetve az intravénás kábítószer-élvezők, nazokomiális illetve anyai úton való fertőzés a felelős. Magyarországon az AIDS okozta halálozási adatok 1987-től 1997-ig emelkedtek majd 1998-tól csökkenő tendenciát mutatnak. Ezek az adatok arra is utalnak, hogy hazánkban is érvényesül a kombinált antiretrovirális kezelés kedvező hatása. Ami a HIV-járvány várható alakulását illeti Magyarországon, a hazai és a nemzetközi adatok összehasonlítása egyértelműen azt mutatja, hogy hazánk még mindig a Föld HIV-vel legkevésbé fertőzött országai közé tartozik. A kérdés csak az, hogy mennyi ideig tartható ez az állapot.

Az AIDS elterjedése a Földön

Napjainkra a Földön a HIV/AIDS megbetegedettek száma már meghaladta a 34 milliót és ez a szám folyamatosan, egyre gyorsabban emelkedik. Az Egyesült Nemzetek (ENSZ) Közös HIV/AIDS Programja, az UNAIDS becslése szerint ma 34 - 46 millió közötti ember él HIV/AIDS-szel, az új fertőzések száma 2010 végéig évente mintegy 5 millió volt és évente átlagosan mintegy 2 millió ember hal meg a betegségben. 2010-ben 2,7 millió új HIV-fertőzést állapítottak meg világszerte, ez 15 százalékkal kevesebb, mint amennyi 2001-ben, és 21 százalékkal kevesebb, mint a járvány csúcsán, 1997-ben az új fertőzések száma volt.

A 2000-es évek elején több, mint 2,2 millió, 2010-ben pedig kevesebb, 1,8 millió ember halt meg AIDS betegség következtében. A csökkenő tendencia oka az antiretroviralis gyógyszerekhez való hozzájutás növekedése a fejlődő országokban. A HIV/AIDS esetek több mint háromnegyede, az új fertőzések több mint 80%-a a fejlődő országokban található.

Az AIDS járvány mind a mai napig a szub-szaharai Afrika térséget sújtotta a legjelentősebben. Mai ismereteink szerint a HIV/AIDS járvány Közép-Afrikából indult és jelenleg is a járvány töretlen mértékű terjedése a jellemző ezen a területen.

Észak-Amerikában és Nyugat-Európában, az iparilag fejlett országoknak ebben a két legnépesebb régiójában a HIV/AIDS járvány több mint 25 éve alatt igen sok áldozatot követelt. Az utóbbi évek során (1995 óta) azonban a kombinált antiretrovirális kezelés kiterjedt alkalmazása miatt, mind az AIDS megbetegedés, mind az AIDS okozta halálozás jelentős mértékben lecsökkent ezekben az országokban.

Dél- és Dél-kelet Ázsiában a járvány majdnem 10 éves hátránnyal indult, lényegében a nyolcvanas évek végén. Ma ebben a régióban a HIV/AIDS esetek száma eléri a 8 milliót, elsősorban Kambodzsa, India, Myranmar, Thaiföld és Kína Yunnan tartománya érintettek.

Kelet-Európa és Közép-Ázsia az epidemiológusok egyöntetű véleménye szerint a globális HIV/AIDS járványkövetkező góca. Kelet-Európában a kilencvenes évek közepétől egy hatalmas HIV járvány bontakozott ki, mely mára majdnem 2 millió HIV/AIDS fertőzést eredményezett, elsősorban Romániában, Ukrajnában, Moldáviában, Fehér-Oroszországban és Oroszországban. Az esetek döntő többsége intravénás kábítószer élvezők és azok szexuális partnerei között fordul elő.

Közép-Európában, Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában a homoszexuális terjedés a domináns, míg Lengyelországban, Szlovéniában és Horvátországban már jelentős az intravénás droghasználat útján terjedő fertőzés is.

He questioned everything but never asked for special treat homework help college students