Pluss Alapítvány: ismerj meg bennünket!

PLUSS, Magyarországi HIV-fertőzötteket és AIDS betegeket Segélyező Alapítvány

Szent László Kórház, 1097 Budapest, Gyáli út 5-7.

A Pluss Alapítvány 1991 óta foglalkozik Magyarországon HIV-fertőzött, AIDS-es betegek megsegítésével, valamint a lakosság különböző korosztályait és csoportjait érintő, HIV/AIDS-szel kapcsolatos felvilágosítási munkával. Az Alapítvány elsőrendű fontosságúnak tekinti az egészségügyben dolgozók ismereteinek bővítését, a HIV-fertőzött személyek kezelési együttműködésének javítását, illetve általában az AIDS-szel kapcsolatos információk terjesztését (egészségügyi hot-line telefonvonal, oktató-felvilágosító előadások, ismeretterjesztő kiadványok, segélykoncert, médiakampány stb.).

 

AZ ALAPÍTVÁNY FŐBB TEVÉKENYSÉGEI

1. HIV-fertőzött és AIDS-es betegek szociális gondozása

1996-ban az Alapítvány létrehozott egy szociális gondozói hálózatot, melynek célja a betegségük és társadalmi helyzetük folytán hivatalos feladatokat ellátni nem tudó HIV-/AIDS-es betegek szociális gondozása. Hazánkban igen erős a HIV-fertőzött betegekkel való társadalmi érintkezéstől való félelem. A betegek gyakran szembesülnek azzal a problémával , hogy ügyeik intézése során HIV-pozitivitásuk elutasító magatartást vált ki. A gondozói hálózat segítségével a fertőzöttek nemcsak egészségügyi, hanem az élet egyéb területein jelentkező gondjaikra is találtak megfelelő megoldást, szakszerű ügyintézést. A gondozói hálózat személyzete számára az Alapítvány rendszeres esetmegbeszélő csoportot, továbbképzést biztosított. Az Egészségügyi Minisztérium keretein belül működő Nemzeti AIDS Bizottság e munkát 1996 és 1998 között anyagilag is támogatta, az 1998-as évben pedig a program finanszírozásának 2/3-ad részét az Európai Unió PHARE LIEN programja segítette.

2. HIV-fertőzött AIDS-es betegek szociális megsegítése

A HIV-fertőzésük miatt hátrányos helyzetbe kerülő (rokkantnyugdíjas, munkanélküli, hajléktalan) személyek szociális segélyben részesítése az Alapítvány Alapító okiratában szereplő egyik legfontosabb tevékenység. A PLUSS e funkciót évről évre, az Alapítványt támogató magánszemélyek, cégek, intézmények felajánlásainak összegéből végzi, mely sajnos, csak minimális, átmeneti segítséget jelent az arra rászoruló személyek számára. A tevékenység finanszírozása magánszemélyek, illetve cégek felajánlásaiból, illetve az SZJA 1%-os kiutalásából törénik.

3. Egészségügyi dolgozók ismereteinek bővítése

Az Alapítvány rendszeresen jelenteti meg egészségügyi szaklapokban (orvosok, egészségügyi szakdolgozók számára), illetve egészségüggyel kapcsolatos kiadványokban az azonnal felvilágosítást és segítséget nyújtó hot-line telefonszámát, melyen az egészségügyi intézmények, kórházak, szakrendelők, háziorvosi rendelők azonnal szakszerű tájékoztatást kaphatnak HIV-/AIDS-betegség kapcsán felmerülő problémák esetén. Az Alapítvány a  lehetőségekhez mérten, az ország különböző részein elhelyezkedő intézményekben tartott felvilágosító előadásokat a HIV-betegség legfontosabb tüneteiről, a megelőzés, a felismerés, a kezelés és a diagnosztika lehetőségeiről.                           

4. A gyógyszeres kezelés hatékonyságának elősegítése

Az  úgynevezett “rendkívül hatékony HIV- vírus-ellenes terápia” (HAART) bevezetése jelentősen megváltoztatta a HIV-/AIDS-es betegek életminőségét és életkilátásait. A hatékony antiretroviralis (HIV elleni) kezelés jelentősen csökkenti a vérben a vírusok számát, megakadályozza a betegség előrehaladását, javítja a betegek károsodott immunrendszerét, csökkenti a fertőzés továbbadásának valószínűségét, valamint megelőzi, hogy a vérben a gyógyszereknek ellenálló vírusok kerekedjenek felül. Mindazonáltal csak egy új, rendkívül hatékony gyógyszerkombináció és csak a teljes betegegyüttműködés képes hosszú távú eredményeket létrehozni.

A legutóbbi tizenöt évben, mióta a hatékony, hármas gyógyszerkombináció megjelent a világon, nyilvánvalóvá vált, hogy a betegek együttműködési készsége (compliance) alapvető fontosságú a tünetmentes periódus hosszas fenntartását illetően. A compliance javítása és megtartása teljesen újfajta együttműködést kíván az orvosok, egészségügyi dolgozók és a HIV-fertőzöttek között, ezért mindenképpen szükség volt egy merőben szokatlan, betegcentrikus felvilágosító programra.        

A hatékony HIV/AIDS elleni gyógykezelés alapvető elemei közül a naponta szedendő gyógyszermennyiség (a tabletták és kapszulák száma), az étkezési megszorítások (éhgyomora, étkezéssel együtt, étkezés után 2 órával stb.), a gyógyszerszedések közötti időtartam (8, 12, 24 óra) együttesen alapvetően megváltoztathatják a betegek mindennapos, megszokott életvitelét.

A betegek részéről nehezen képzelhető el kell hosszú távú együttműködés anélkül, hogy a HIV-fertőzötteket részletesen ne tájékoztatnák a gyógyszerek hatásmechanizmusáról, a kezelés lehetséges előnyeiről, hátrányairól, a rövid és hosszú távú mellékhatásokról stb.

A betegek ismereteinek bővítése (a HAART-tal kapcsolatos nyomtatványok, kiadványok, felkészítő, a legújabb eredményeket ismertető előadások) és a lelki ráhangolódás (személyes, bizalmas konzultáció) alapvető fontosságú a betegek életminőségét és életkilátásait jelentősen javító folyamatos, pontos gyógyszerszedés fenntartását illetően.

A PLUSS Alapítvány fenti célokat megvalósító programját a Bristol-Myers Squibb Foundation támogatásra méltónak találta és 25 ezer dollárt ajánlott fel az Alapítvány hazai, rendszeres és pontos gyógyszerszedés elősegítését szolgáló tájékoztató, támogató tevékenységének céljaira (oktató, felvilágosító kiadványok, tanfolyamok, hot-line információ).

5. Tevékenységek az utóbbi években                           

Az utóbbi években az Alapítvány rendszeresen részt vesz a Sziget Fesztiválon, illetve az AIDS Világnapján, december 1-jén különböző helyszíneken zajló HIV-szűrésekben és HIV-/AIDS-szel kapcsolatos felvilágosítási munkában (EÜ Minisztérium, Gödör Klub, művelődési központok, gimnáziumok). Munkáját az utóbbi időben egyes gyógyszergyártók (Abbott Hungary, GSK Magyarország) és cégek (Accor Hungary, Samsung, Auchan Magyarország) is támogatták. Továbbra is kiemelt fontosságú az egészségügyi dolgozók (orvosok, szakdolgozók) ismereteinek bővítése, protokollok terjesztése.

Az Alapítvány 2014. január 01. és június 30. közötti időszakban megbízást kapott a „Magas HIV-fertőzési kockázatnak kitett meleg közösségek részére felvilágosítás, tanácsadás (kockázat ismertetése, kockázatcsökkentés) és rendszeres anonim szűrés biztosítása” című OEFI projekttel kapcsolatos munkák elvégzésére. Feladata, hogy kiválassza és koordinálja a felvilágosításban, tanácsadásban, szűrésben részt vevő személyeket.

Alapítványunk 1991 óta alapvető fontosságúnak érzi a magyarországi HIV-fertőzöttek és AIDS-betegek felkutatását és segélyezését, valamint a lakosság és az egészségügyi dolgozók HIV-vel/AIDS-szel kapcsolatos ismereteinek bővítését. Az elmúlt több mint 20 évben ezt a munkát hazai és nemzetközi szinten számtalan támogató segítette és több pályázati program megvalósítására is lehetőségünk volt. Rendszeresen jelen vagyunk, szűrünk és felvilágosítunk a Sziget Fesztiválon, a rizikócsoportok által látogatott szórakozóhelyeken, egészségügyi intézményekben. 

 A HIV-fertőzött betegek antiretroviralis kezeléséhez kapcsolódó, neurokognitív funkciókat vizsgáló tesztrendszer magyarországi bevezetése és rendszeres alkalmazása Alapítványunk egyik legfontosabb programja.

HIV-betegségben érintett fiatalok felvilágosítása és oktatása

Főbb feladatok

- rendezvény helyszínének biztosítása,

- szakmai személyzet biztosítása és felkészítése,

- felszerelés biztosítása és helyszínre szállítása,

- résztvevők oktatása szakemberek által,

- szakszerű tájékoztatás és tanácsadás,

- hostesscsapat biztosítása és felkészítése,

- megrendelő által biztosított tájékoztató anyagok átadása,

- hatósági előírásoknak megfelelő környezet biztosítása.

 

Anonim HIV-szűrés és edukáció a rizikócsoportokban című program szervezése és lebonyolítása

Főbb feladatok:

- szűrések helyszínének szervezése – melegbárok, szaunák, stb.,

- szakmai személyzet biztosítása és felkészítése,

- megfelelő ruházat biztosítása,

- felszerelés biztosítása és helyszínre szállítása,

- résztvevők szűrése,

- szakszerű tájékoztatás és tanácsadás,

- megrendelő által biztosított tájékoztató anyagok átadása,

- hatósági előírásoknak megfelelő környezet és veszélyes hulladék szakszerű kezelése,

- HIV-szűrési program ellenőrzése, adatok összegzése, statisztikai elemzése, beszámoló megírása és közlése, a program további promóciója, médiamegjelenítése.

 

AIDS világnap kapcsán laikus-rendezvény lebonyolítása

Főbb feladatok:

- laikus-rendezvény szervezése,

- felszerelés biztosítása és helyszínre szállítása,

- szakmai személyzet biztosítása és felkészítése,

- hostesscsapat biztosítása és felkészítése,

- szakszerű tájékoztatás, oktatás és tanácsadás,

- megrendelő által biztosított tájékoztató anyagok átadása,

- hatósági előírásoknak megfelelő környezet biztosítása.

Te is lehetsz HIV-fertőzött?

Érintett vagyok? - ikon Érintett vagyok?
Kockázati teszt
csak 1 perc!
töltsd ki most a kérdőívet!
Ha válaszolsz a kérdésekre, megtudod, vajon ajánlott-e HIV szűrésre menned.
1/8 Létesítettél-e védekezés nélküli szexuális kapcsolatot ismert HIV-pozitív, esetleg AIDS- beteg személlyel?
1 pont
0 pont
Ingyenes szűrés - ikon Ingyenes szűrés, gyors eredmény
csak pár perc a gyorsteszt!
keress szűrőhelyet!
Itt megtalálhatod a megfelelő, lakóhelyedhez legközelebbi intézmények listáját.
1.
A vérvétel hagyományos tesztnél vénából történik, gyorstesztnél ujjbegyből.
Szűrés lépései 1 - ikon
2.
Hagyományos tesztnél 1-2 hét múlva, gyorstesztnél pár perc alatt várható eredmény.
Szűrés lépései 2 - ikon
3.
Pozitív eredmény esetén a diagnózishoz további laborvizsgálatokra kerül sor.
Szűrés lépései 3 - ikon